ΕΦΣΥΝ: Συζήτηση για τη… θάλασσα των αιολικών

Συζήτηση για τη... θάλασσα των αιολικών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τάσος Σαραντής

Περιοχές Natura και ευαίσθητα οικοσυστήματα περιλαμβάνονται στις προτάσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. ● Διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Αν και υποτίθεται ότι για τη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα έχει γίνει μια μακροχρόνια και πολυπαραγοντική έρευνα, ο χάρτης που παρουσιάστηκε στις 31/10/2023 σε εκδήλωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Κι αυτό γιατί οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των θαλάσσιων αιολικών βρίσκονται επάνω σε μεταναστευτικούς διαδρόμους πουλιών, μέσα ή ακριβώς δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και σε περιοχές όπου συχνάζουν θαλάσσια θηλαστικά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες.

Επιπλέον, είναι στο σύνολό τους σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά (εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των 6 μιλίων), κάτι που τις καθιστά ιδιαίτερα ενοχλητικές οπτικά, βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και σε ζώνες σημαντικές για την παράκτια αλιεία.

Συγκεκριμένα, τα μέρη όπου προτείνεται να μπουν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με βάση τον χάρτη είναι:

– 1η φάση: Η Αλεξανδρούπολη, το Δέλτα του Εβρου και η βόρεια ακτή της Σαμοθράκης.

– 2η φάση: Η περιοχή των Αγ. Αποστόλων της Νότιας Εύβοιας, τα Διαπόντια Νησιά της Κέρκυρας, η Γυάρος, ο Πατραϊκός Κόλπος, το Πρασονήσι της Ρόδου, οι θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Ελούντας και ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, η Δονούσα και η βόρεια Χίος.

– 3η φάση: Ο Αγιος Ευστράτιος, η νότια και δυτική Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κάσος, τα Αντικύθηρα, η Δονούσα, τα Ψαρά, ο κόλπος της Κύμης στην Εύβοια και η θαλάσσια περιοχή μπροστά στη Σητεία της Κρήτης.

Ο χάρτης με τα υπεράκτια αιολικά που παρουσίασε η ΕΔΕΥΕΠ

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε εκτιμά την ισχύ των αιολικών που μπορούν να αναπτυχθούν στη θάλασσα σε 12,4 GW και δεσμεύει 25 θαλάσσιες περιοχές, συνολικής έκτασης 2.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων («Ανεμογεννήτριες παντού στις ελληνικές θάλασσες», «Εφ.Συν.», 1/11/23), με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες να έχουν ύψος μέχρι 270 μέτρα.

Οξύμωρο θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι η ΕΔΕΥΕΠ, μια αρχή που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των επενδύσεων σε εξορύξεις υδρογονανθράκων, είναι αρμόδια και για τη διαχείριση των «πράσινων» επενδύσεων αιολικών. Ωστόσο, είναι κάτι που γίνεται κατανοητό από το γεγονός ότι οι βιομηχανικές ΑΠΕ προϋποθέτουν ορυκτά καύσιμα για τη λειτουργία και εξισορρόπησή τους και ότι οι ίδιες οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επενδύουν σε ΑΠΕ. Ετσι, η «μαύρη» και η «πράσινη» οικονομία δεν είναι ανταγωνιστικοί αλλά συμπληρωματικοί τομείς, επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων.

Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, η Κίνηση διοργανώσει διαδικτυακή συζήτηση σε σχέση με το θέμα των υπεράκτιων αιολικών με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και κατοίκων των περιοχών που πλήττονται, την Παρασκευή 17/11 στις 20.00. Οποιοι/ες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να στείλουν email στο [email protected] με ένα σύντομο κείμενο όπου θα αναφέρεται σε ποια περιοχή κατοικούν και γιατί ενδιαφέρονται για το θέμα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών