ΕΦΣΥΝ: «Ψήφος στο ΜέΡΑ25 σημαίνει δυνατά κινήματα!» Μάγδα Κλαυδιανού

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Κρίτων Αρσένης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κρίτων Αρσένης, υποψήφιος βουλευτής ΜέΡΑ25 Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

Είναι παρών εκεί όπου απειλείται το περιβάλλον, εκεί όπου ένας άνθρωπος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, είναι κινηματικός και έχει καταθέσει τις περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή – Δύο μέρες πριν από τις κάλπες, ο Κρίτων Αρσένης μάς εξηγεί τα διακυβεύματα των εκλογών

• Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΜέΡΑ25 σε αυτές τις εκλογές;

Το MέΡΑ25 είναι αυτή η φωνή της οικολογικής και της αριστερής δυνατής αντιπολίτευσης που έχει ξεμπροστιάσει ξανά και ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας ποιους ωφελεί με κάθε τροπολογία της και άρθρο στα νομοσχέδια. Ενημερώνοντας τους πολίτες και δυναμώνοντας τα κινήματα. Προσωπικά έχω καταθέσει 520 επίκαιρες ερωτήσεις· 520 φορές δηλαδή έχω φέρει υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να απολογηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν το υπολογίσει κανείς, είναι τρεις φορές την εβδομάδα για κάθε εβδομάδα που ήταν ανοιχτή η Βουλή. Αντίστοιχα οι υπόλοιποι συνάδελφοι του ΜέΡΑ25. Οπότε όταν με ρωτάνε για ποιο λόγο να ψηφιστεί το ΜέΡΑ25 για να μπει στη Βουλή η απάντηση είναι: Γιατί αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τη μαχητική οικολογική και αριστερή αντιπολίτευση του ΜέΡΑ25 για να «γονατίσουμε» την παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη.

• Eίναι γνωστό το έργο που έχετε κάνει στη Βουλή, όμως υπήρξε αυτό που λέμε μετρήσιμο αποτέλεσμα; 

Yπήρξαν πάρα πολλές νίκες σε κάθε τοπική κοινωνία. Όμως το πιο εμβληματικό αποτέλεσμα είναι το ότι σύρθηκε ο κ. Μητσοτάκης αυτές τις μέρες να πει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει μετά τις εκλογές είναι να επαναφέρει το νερό στο Δημόσιο. Ξέρετε, προσωπικά παλεύω από το 2012 για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, συμμετείχα ενεργά στο δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης, έχω βρεθεί σε κάθε αγώνα έξω από το ΣτΕ, κάθε πορεία και από το 2019 με το ΜέΡΑ25 βάλαμε ως βασική μας πολιτική προτεραιότητα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του νερού. Η δήλωση αυτή Μητσοτάκη αποτελεί μια ξεκάθαρη νίκη του κινήματος. Ένα κίνημα στο οποίο είμαστε το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που σταθήκαμε ακλόνητα δίπλα σε κάθε του μάχη. Αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς της Ν.Δ. στα νομοσχέδια, καταθέτοντας επίκαιρες ερωτήσεις για την αντισυνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης του νερού και τελικά φτάσαμε σε αυτή τη δήλωση Μητσοτάκη. Μπορεί να αμφισβητεί κανείς το αν θα την τηρήσει, αλλά νομίζω ότι συμφωνούν όλοι πως το κίνημα με τη δική μας κοινοβουλευτική στήριξη έσυρε τον κ. Μητσοτάκη στη δήλωση αυτή. Η ψήφος στο ΜέΡΑ25 και η είσοδός μας στη Βουλή σημαίνει ότι το δεύτερο πράγμα που θα υποχρεωθεί να κάνει είναι να επαναφέρει τη ΔΕΗ στο Δημόσιο, το τρίτο που θα χρειαστεί να κάνει θα είναι να σταματήσει τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους, το τέταρτο θα είναι να σταματήσει τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και να πάρει πίσω όλη αυτή την ακραία φτωχοποίηση των πολιτών στην οποία οδηγούν οι πολιτικές του.

• Σας ακούμε συχνά να διαφωνείτε με την ύπαρξη ανεμογεννητριών στα βουνά και φωτοβολταϊκών στους αγρούς. Αυτό δεν είναι κόντρα σε αυτό που πρεσβεύετε; Δηλαδή τη μάχη για το περιβάλλον απέναντι στην κλιματική κρίση; Είστε εναντίον και του λιγνίτη. Πώς θα έχουμε ενέργεια σε αυτή τη χώρα; Θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει μια αντίφαση εδώ.

Έχετε πολύ δίκαιο να το επισημαίνετε, είναι μια ερώτηση που δεχόμαστε συχνά. Εδώ και τέσσερα χρόνια το ΜέΡΑ25 παλεύει για να μπει ένα τέρμα στη λεηλασία της φύσης. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με βάση τους υπολογισμούς μας, ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για όλα τα νοικοκυριά με παράλληλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη θα μας επιτρέπει να παράγουμε το διπλάσιο της ενέργειας που καταναλώνουμε. Και έτσι δεν θα έχουμε κανένα λόγο για καμιά ανεμογεννήτρια στα βουνά και κανένα φωτοβολταϊκό στην αγροτική γη. Την ίδια στιγμή, θα απασχοληθούν όλοι οι επαγγελματίες της γειτονιάς, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινάδες, μπογιατζήδες, μηχανικοί. Θα απαιτηθούν τόσο πολλοί, που θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν και νέοι μέσα από τις τεχνικές σχολές και τα Πανεπιστήμια για να μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Τα υλικά που χρειάζονται είναι αυτά που παράγει η βιομηχανία μας, ενώ από το ρεύμα που θα παράγεται στις ταράτσες των πολυκατοικιών και των σπιτιών θα ενισχύονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αυτή η πρόταση θα φέρει πραγματική ανάκαμψη και οι δημόσιοι πόροι θα πηγαίνουν στους πολλούς. Ο μόνος λόγος που δεν προωθείται αυτή η πρόταση είναι γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να δώσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ στους λίγους και γνωστούς της. 

• Όμως εναντιώνεστε και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Θα μας εξηγήσετε γιατί; Δεν είναι, όπως λένε, προς όφελος των πολιτών αυτές οι εξορύξεις;

Ήδη από το 2012, που ήμουν ο πρώτος πολιτικός που είπα το μεγάλο «όχι» στις εξορύξεις και δέχθηκα μια οργανωμένη επίθεση από όλο το κυρίαρχο σύστημα των μέσων ενημέρωσης, έως σήμερα υπάρχει ένα εμπόριο ελπίδας γύρω από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Το 2012 έλεγαν ότι έτσι θα ξεπληρώσουμε το χρέος. Σταμάτησαν βέβαια να το λένε γιατί κατάλαβαν ότι αυτό δεν περνάει ούτε καν στους ψηφοφόρους τους. Τώρα μας μιλάνε για ενεργειακή ανεξαρτησία και φθηνότερα καύσιμα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψευδές. Το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει τις δικές του γεωτρήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου –έχει ενέργεια ακόμη και από πυρηνικά– έχει τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού στην Ευρώπη μαζί με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ενεργειακή ανεξαρτησία όταν τις γεωτρήσεις τις κάνουν οι πολυεθνικές. Στις πολυεθνικές ανήκουν τα κέρδη. Στην τιμή που πουλάνε και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που βρίσκουν στη Βολιβία ή στο Εκουαδόρ, στην ίδια τιμή θα πουλήσουν και αυτό που βρίσκουν στην Ελλάδα στους κατοίκους της Ελλάδας. Το μόνο που μένει σε αυτή τη χώρα θα είναι η οικολογική καταστροφή και το μόνο που μένει σε αυτό τον πλανήτη θα είναι η οικολογική και κλιματική κατάρρευση. Όποιος προωθεί τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην εποχή μας συνιστά ξεκάθαρα έναν κλιματικό αρνητή και τίποτα λιγότερο. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 είμαστε το μόνο από τα κόμματα στην προηγούμενη Βουλή που είπαμε ξεκάθαρα «όχι» στις εξορύξεις ούτε αν τις κάνουν οι πολυεθνικές, ούτε αν τις κάνει το ελληνικό Δημόσιο όπως ζητάει το ΚΚΕ. Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη περιβαλλοντική στάση, υπερασπιζόμενοι τις επόμενες γενιές, λαμβάνοντας υπόψη την εποχή μας και τις προκλήσεις της, χωρίς να εθελοτυφλούμε. 

• Δεν μπορώ να μη σας κάνω μια ερώτηση για το «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Σας έχουμε δει συμπαραστάτη σε αυτό τον αγώνα, φέρνοντάς το ξανά και ξανά στη Βουλή. Γιατί είναι για εσάς τόσο σημαντικό αυτό το σκάνδαλο; 

Είναι εμβληματικό το σκάνδαλο του «Ναυαγίου» της Ζάκυνθο. Είναι εμβληματικό, επειδή, από ό,τι φαίνεται, ο εμίρης του Κατάρ μέσω μιας εταιρείας συμφερόντων του έρχεται και αγοράζει το 15% της γης ενός μεγάλου νησιού, της Ζακύνθου, και τελικά έρχεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και λέει ότι όλα αυτά ήταν απάτη και ότι δεν ανήκει στον πωλητή ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο και έχουν ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον όλων των εμπλεκομένων και των ανθρώπων που διοικούσαν την εταιρεία συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ. Είναι εμβληματικό, γιατί συνιστά μια αδιανόητη καταστρατήγηση κάθε νόμου και δικαίου απέναντι στους πολίτες των Ορεινών της Ζακύνθου, αυτές τις 200 οικογένειες, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα προηγούμενο για υφαρπαγή γης σε όλη την Ελλάδα. Οπότε ο αγώνας της Ζακύνθου είναι ένας αγώνας τόσο δικαίωσης των κατοίκων όσο και προστασίας όλων των επόμενων περιοχών που μπορούν να βρεθούν στο στόχαστρο με τον ίδιο παράνομο τρόπο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών