Νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα: Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού να γίνουν πράξη

Νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα: Οι...

Στον απόηχο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς («Our Ocean conference»), που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλωσορίζει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τη θέσπιση Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο, τη σταδιακή απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα εντός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών από το 2026, το σύγχρονο σύστημα επιτήρησης των Θαλάσσιων Πάρκων κ.ά.

Το νέο Θαλάσσιο Πάρκο που έχει προταθεί στο Ν. Αιγαίο, περιλαμβάνει δεκάδες ακατοίκητες νησίδες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο είδη σπάνια ή/και απειλούμενα με εξαφάνιση, περιλαμβανομένων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, τα οποία θα ωφεληθούν σημαντικά από τη μελλοντική προστασία και διαχείριση της περιοχής. Ο χαρακτηρισμός της περιοχής του Ν. Αιγαίου ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στηρίζεται στην παρουσία προστατευόμενων θαλασσοπουλιών και κατ’ επέκταση στη μακρόχρονη επιστημονική δράση της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ που συγκεντρώνει δεδομένα γι’ αυτά τα είδη για περισσότερα από 25 χρόνια.

Ως εκ τούτου, η συνεισφορά της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ως ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τα θαλασσοπούλια, θα είναι καίρια για την ακριβή οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Ν. Αιγαίου. Σημειώνεται δε, ότι η θέσπιση των Θαλάσσιων Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου NATURA 2000 βασίστηκε στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που έχει αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ.

Mavropetritis MChatzikirkas ORNITHOLOGIKI  Thalassokorakes ArisChristidis ORNITHOLOGIKI

Με αφορμή τις εξαγγελίες, η Διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, δήλωσε: «Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα νέα Θαλάσσια Πάρκα. Ως ιδέα είναι εξαιρετική και στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ νοιώθουμε αρχικά και μία δικαίωση για τον μακροχρόνιο αγώνα που έχουμε κάνει για τη διάσωση των ακατοίκητων νησίδων του Αιγαίου. Από τις εξαγγελίες μέχρι την πράξη, ωστόσο, συνήθως υπάρχει μεγάλη απόσταση και υπάρχουν αρκετά προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν για να έχει ουσία αυτή η δέσμευση. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να μην αναφέρουμε την «ηχηρή» απουσία θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, ενώ την ίδια στιγμή, δρομολογείται η χωροθέτηση υπεράκτιων Αιολικών Σταθμών και εντός Σημαντικών Περιοχών για τα θαλασσοπούλια».

Το νέο Θαλάσσιο Πάρκο του Ν. Αιγαίου περιλαμβάνει κρίσιμα ενδιαιτήματα (αναπαραγωγής, τροφοληψίας, μετανάστευσης) για προστατευόμενα είδη θαλασσοπουλιών όπως ο Μύχος, ο Αρτέμης, ο Θαλασσοκόρακας και ο Αιγαιόγλαρος, καθώς και για τον Μαυροπετρίτη, το μεταναστευτικό γεράκι για το οποίο η χώρα μας φέρει τεράστια ευθύνη σε διεθνές επίπεδο για τη διατήρησή του, φιλοξενώντας πάνω από το 80% του παγκόσμιου αναπαραγωγικού του πληθυσμού.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνδράμει όπου απαιτείται για την αποτελεσματική οριοθέτηση, θέσπιση και διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, προς όφελος τόσο της φύσης όσο και του ανθρώπου.

Islet Mikres Kyklades GiannisGavalas ORNITHOLOGIKI

Πηγή: Τα Νέα μας – Hellenic Ornithological Society