ΕΦΣΥΝ: Πορεία στον Βόλο πριν από τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου

Πορεία στον Βόλο πριν από τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου
Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο πλαίσιο της έκθεσης «26 πορτρέτα για τον Βασίλη» οι Δημήτρης Αστερίου, Γιάννης Μάγγος και Μάγδα Φύσσα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο πλαίσιο της έκθεσης «26 πορτρέτα για τον Βασίλη» οι Δημήτρης Αστερίου, Γιάννης Μάγγος και Μάγδα Φύσσα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τάσος Σαραντής

Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας το Σάββατο και μια σειρά δράσεις στην πόλη προγραμματίζει το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων ενόψει της δίκης των αστυνομικών που χτύπησαν άγρια τον Βασίλη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και αργότερα στο τμήμα πριν από τριάμισι χρόνια ● Επειτα από έναν μήνα ο νεαρός αγωνιστής βρέθηκε νεκρός, με την Εισαγγελία να ασκεί δίωξη μόνο σε τρεις αστυνομικούς για απλά πλημμελήματα.

Μια σειρά δράσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στον Βόλο από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων της πόλης ενόψει της δίκης των βασανιστών αστυνομικών του Βασίλη Μάγγου στις 24/01 μετά από δύο αναβολές και της δίκης 12 διωκόμενων πολιτών στις 12/2, κατηγορούμενων για τα γεγονότα της 13ης Ιουνίου 2020 που διαδραματίστηκαν στη διαδήλωση έξω από την ΑΓΕΤ, η οποία χτυπήθηκε άγρια από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις («Επνιξαν στα χημικά τη μεγάλη συγκέντρωση κατά της καύσης σκουπιδιών», «Εφ.Συν.», 13/6/2020).

Το πρόγραμμα δράσεων του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου ξεκίνησε το Σάββατο 13/01 με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «26 πορτρέτα για τον Βασίλη» του ζωγράφου-εικαστικού Δημήτρη Αστερίου στον χώρο της Λέσχης Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου. Το Σάββατο 20/1 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία στις 12.00 στην πλατεία Ελευθερίας με αφορμή τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη.

Την Τετάρτη 24/1 στις 09.00 καλεί συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, αγωνιστές και πολίτες του Βόλου σε μαζική παρουσία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου όπου θα διεξαχθεί η δίκη των αστυνομικών. Τέλος, το Σάββατο 3/2 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων διοργανώνει εκδήλωση στον Θόλο στις 19.00 με θέμα «Συστημική βία και κοινωνική αντιβία».

Η μήνυση

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τριάμισι χρόνια ο Βασίλης Μάγγος ξυλοκοπήθηκε από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και άνδρες της Ασφάλειας έξω από τα δικαστήρια της πόλης και προσήχθη στο Α.Τ. Βόλου όπου υπέστη προσβολές, εξευτελισμούς και βασανιστήρια, ενώ αργά το βράδυ οι αστυνομικοί τον πέταξαν στον δρόμο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με 6 πλευρά σπασμένα και αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ακριβώς έναν μήνα μετά τον άγριο βασανισμό του ο Βασίλης βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του.

Οπως έχει καταγγείλει η οικογένεια του Βασίλη, ο εισαγγελέας Βόλου, έχοντας ασκήσει αυτεπάγγελτα μήνυση κατά τριών μόνο από τους βασανιστές, τους οδηγεί σε δίκη-παρωδία για απλά πλημμελήματα, χαρακτηριστικό των ελάχιστων υποθέσεων αστυνομικής βίας που καταλήγουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Την ίδια στιγμή δεν έκανε δεκτή τη μήνυση της οικογένειας Μάγγου, η οποία πλέον έχει προσφύγει στην Εισαγγελία Εφετών, ζητώντας να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες σε κακουργήματα και να δικαστούν όλοι οι βασανιστές, με την τελευταία να κάνει δεκτή την προσφυγή και να παραγγέλνει νέες ανακριτικές πράξεις, οι οποίες όμως καθυστερούν αναίτια.

Αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων είναι η συνέχιση της όλης διαδικασίας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης κατήγγειλε για άλλη μια φορά ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη, με πρόσφατο κείμενό του στην «Εφ.Συν.» («Τιμωρία στους βασανιστές του Βασίλειου Μάγγου», 5/1/2024).

«Για μας τους γονείς η μόνη δικαίωση είναι η τιμωρία των υπαιτίων. Μόνο έτσι ελπίζουμε ότι στο μέλλον δεν θα συμβούν περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Κραυγάζουμε: μόνο με την τιμωρία τους θα ελπίζουμε ότι δεν θα χάσουν άδικα τη ζωή τους άλλοι νέοι άνθρωποι, δεν θα θρηνήσουν κι άλλοι γονείς τα παιδιά τους», ανέφερε.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια που πέρασαν «οι κρατικοί μηχανισμοί δεν αρκέστηκαν στην άγρια καταστολή εκείνου του καλοκαιριού του 2020 στην πόλη του Βόλου και στη δολοφονία του Βασίλη, αλλά έστησαν έναν ολοκληρωτικό διωκτικό μηχανισμό, που λιγότερο ή περισσότερο επιχείρησε να συμπεριλάβει κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της πόλης, ως εχέγγυο για τη συνέχεια και κλιμάκωση των επιχειρηματικών σχεδιασμών στην πόλη και ευρύτερα.

Υβριδικό μοντέλο

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος που καθοδηγήθηκε από την ΑΓΕΤ-Lafarge και προωθήθηκε από τα κυβερνητικά κέντρα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο δεν αποτέλεσε εξάλλου ποτέ ένα τοπικό ζήτημα, αλλά ένα υβριδικό μοντέλο κοινωνικού πολέμου του κεφαλαίου εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, με τάσεις και φιλοδοξία επέκτασής του», αναφέρει στο κάλεσμά του για συμμετοχή στις προαναφερόμενες δράσεις ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου.

«Ολα αυτά τα χρόνια διεξάγεται ένας ανειρήνευτος αγώνας για να καταδικαστούν οι βασανιστές και δολοφόνοι του Βασίλη, να χτιστεί ένα τείχος αλληλεγγύης για τους αγωνιστές που στοχοποιούν οι κρατικοί μηχανισμοί. Κυρίως, για να ανατροφοδοτηθεί ένα ρεύμα κλιμάκωσης του αγώνα και σύγκρουσης ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση, την κοινωνική καταστροφή και την καθολική φυλάκιση των ζωών μας», καταλήγει.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών