ΕΦΣΥΝ: Καταστρέφουν το Μεγάλο Ρέμα και υγροτόπους στη Ραφήνα

Καταστρέφουν το Μεγάλο Ρέμα και υγροτόπους στη Ραφήνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τάσος Σαραντής

Στο χείλος του… αφανισμού βρίσκονται και οι τελευταίοι υγρότοποι της Αττικής με τις παρεμβάσεις στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. ● Κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, καθώς εκκρεμεί και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο έργο.

Σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία το Σάββατο 2/12, ώρα 13.30, στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, απαιτώντας να σταματήσει η καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος και των τελευταίων υγροτόπων της Αττικής, καλεί συλλόγους, σωματεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Την Τετάρτη 29/11 ξεκίνησε το έργο διευθέτησης και ο καθαρισμός του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Κι αυτό συνέβη ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που έχει οριστεί για τις 20/12/2023, των πέντε νέων ανθρώπων για το περιβάλλον, το κλίμα, την πολιτιστική κληρονομιά και το τοπίο, που στηρίχθηκε από 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 3 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων («Μπουλντόζες καταστρέφουν το Μεγάλο Ρέμα στη Ραφήνα», «Εφ.Συν.», 13/11/2023). Αλλη εκκρεμότητα, από το 2019, η προσφυγή στο ΣτΕ συλλόγων και πολιτών κατά του Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης του ποταμού, που παραβιάζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα νερά, για τις πλημμύρες και για τη βιοποικιλότητα και έχει οριστεί για τις 20/3/2024.

Επιπλέον τα γεγονότα δείχνουν ότι αγνοήθηκαν ή υποτιμήθηκαν:

● Η ανοιχτή επιστολή που στάλθηκε την Τρίτη 28/11 από την Κίνηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, επισημαίνοντας τις ευθύνες τους σε σχέση με το ότι «ο καθαρισμός έτσι όπως πρόκειται να υλοποιηθεί, με πλήρη αποψίλωση των πρανών και κοπή δέντρων σε μήκος 17 χιλιομέτρων, δημιουργεί κίνδυνο κατάρρευσης των πρανών με αποτέλεσμα τις τοπικές πλημμύρες, ιδίως στις καμπυλώσεις του ποταμού, και την παράσυρση λάσπης και φερτών υλικών στην εκβολή και στο λιμάνι της Ραφήνας», όπως καταγγέλλει και το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών του Δημοσίου ΕΜΔΥΔΑΣ, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος να επανασχεδιαστεί.

● Οι περίπου 68.000 υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών που ζητούν τη ματαίωση του έργου και τον επανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες στη φύση, που κοινοποιήθηκαν στον πρωθυπουργό, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τις δανείστριες του έργου τράπεζες.

● Την από 17/11/2023 επίσημη θέση της χρηματοδότριας του έργου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που, στον απόηχο των πλημμυρών στη Θεσσαλία, αναγνωρίζει ότι εκεί, τα μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικά έργα για τη διευθέτηση κοιτών ποταμών από σκυρόδεμα απέτυχαν κραυγαλέα για την προστασία από τα ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, ότι αν είχαν υιοθετηθεί λύσεις βασισμένες στη φύση, η ζημιά στη Θεσσαλία θα ήταν πολύ μικρότερη και ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Κατά τα λοιπά, την Τρίτη (28/11) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Κίνησης και του υφυπουργού Υποδομών Ν. Ταχιάου, έπειτα από πρωτοβουλία του υφυπουργού, ο οποίος τους δήλωσε ότι το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος θα ξεκινήσει αμέσως, ακόμη και με χρήση αστυνομικής βίας αν χρειαστεί. Και μπορεί να δεσμεύτηκε ότι ο καθαρισμός θα γίνει τμηματικά και παράλληλα με το έργο διευθέτησης, ξεκινώντας από την εκβολή και, αν χρειαστεί, επέμβαση και σε κάποια ακόμη σημεία, ο καθαρισμός θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές της Περιφέρειας που δεν επιτρέπει την κοπή υγιών δέντρων, την εκρίζωση θάμνων κ.λπ., αλλά η σχετική εντολή που απεστάλη στις 29/11 στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ από την αρμόδια υπηρεσία δεν υλοποιεί τη δέσμευση αυτή.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, με φορέα υλοποίησης την ΕΥΔΑΠ και ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ, για την κατασκευή αντλιοστασίων, καταπατώνται ήδη δύο σημαντικοί για την Αττική υγρότοποι, το παράκτιο έλος στην παραλία Μαρίκες και η εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ενώ η μελέτη προβλέπει και την καταπάτηση του πολύ σημαντικού παράκτιου υγρότοπου της Αρτέμιδας. Παρόλο που και οι τρεις αυτοί υγρότοποι, όπως και το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Αττικής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών