ΕΦΣΥΝ: Απροετοίμαστη κυβέρνηση, παρατηρητής πρωθυπουργός Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Με λελογισμένη κριτική, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ζητώντας παράλληλα να διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

«Η Ρόδος φλέγεται για έκτη ημέρα. Εικόνες καταστροφής που μας συγκλονίζουν όλους. Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη στήριξή του σε όσους δοκιμάζονται και δίνουν τη μάχη στα μέτωπα της πυρκαγιάς και την ανησυχία του για την εξέλιξή τους.

«Αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση. Για να προστατευτεί και το μοναδικό φυσικό κεφάλαιο της Ρόδου. Πρέπει να διατεθούν οργανωμένα όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός από την πολιτεία. Να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση για την εξέλιξη των μετώπων στο νησί ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ενώ δηλώσεις για την καταστροφή στη Ρόδο έκαναν και οι υποψήφιοι για την προεδρία, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Από το “όλα είναι υπό έλεγχο”, φτάσαμε στο σημείο να χάνονται περιουσίες, χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται από ξενοδοχειακές μονάδες και κάτοικοι να εκκενώνουν τους οικισμούς τους. Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και επιτέλους να ελεγχθούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα», υποστήριξε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι «επί έξι ημέρες στη Ρόδο συντελείται μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν».

Mε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση. «Για ακόμη μία χρονιά οι μεγαλόστομες εξαγγελίες περί πλήρους ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την αντιπυρική περίοδο έγιναν στάχτη, μαζί με χιλιάδες στρέμματα δάσους και περιουσίες. Άλλο ένα καλοκαίρι ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Τέλος, η Ελληνική Λύση χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανεύθυνη και ζήτησε «επιτέλους ανάληψη ευθύνης». «Η πύρινη λαίλαπα μπορεί να ανακοπεί μόνο με πρόληψη, πτητικά μέσα και δρακόντεια νομοθεσία. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε στην πρόταση νόμου, την οποία καταθέσαμε και απαγορεύει ρητά, χωρίς τα υφιστάμενα “παραθυράκια”, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στις καμένες εκτάσεις», κατέληξε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών